tiistai 27. maaliskuuta 2018

Surun ja vitutuksen käsittely huumorin avulla

Tänään on ollut taas vaihteeksi kiukkupäivä. Kaikki on ottanut päähän ja ärsyttänyt, eikä ole edes maanantai.. Ajattelin aluksi kirjoittaa siitä, miten käännän kaiken surun ja vitutuksen  positiivisen ajattelun puolelle, mutta kun jälleen kerran huomasin, mikä minun kohdallani auttaa vitutuksen/surun poistossa, ajattelin tehdä tästä keinosta oman tekstin. Tämä keino on huumori/nauru.

Me ihmiset käsittelemme surua ja vitusta eri tavoin. Joku lähtee salille tai juoksulenkille, joku purkaa oloaan läheiselle ystävälle, joku saattaa kirjoittaa päiväkirjaan tai blogiin olostaan, joku saattaa vaikka kutoa sukkaa. Itselleni kirjoittaminen on tietysti jonkinlaista terapiaa ja vitutuksen ja surun poistokeino, mutta niin on myös huumori ja nauru.

Nauran usein, voisi sanoa, että nauran lähes päivittäin. Vaikka saatan varsinkin uusiin ihmisiin tutustuessa olla hieman varautunut, osaan kuitenkin naurun ja huumorin avulla vapautua. Huumorintaju on itselleni erittäin tärkeä asia, niin itsessäni kuin myös ystävässä, kumppanissa tai oikeastaan kenessä tahansa ihmisessä, jonka kanssa olen tekemisissä.

Nauran hyvin monenlaiselle huumorille. Niin musta huumori kuin perinteinen aivot-narikkaan huumori sytyttää ja onhan se tilannekomiikkakin aina välillä hauskaa.. Minun kohdallani naurua voi aiheuttaa niin hauska Youtube-video, jokin hauska Facebook-keskustelu tai esimerkiksi hauska kirja.

Miten nauru sitten toimii terapiana tai surun poistattajana? Jokainen meistä varmaan muistaa sellaisia hetkiä, kun olemme nauraneet niin paljon, että vatsaan sattuu tai kyyneliä tulee silmistä. Tällaiset naurukohtaukset rentouttavat yllättävän paljon. Kun nauraa 5 minuuttia putkeen niin, että vatsaan sattuu, ei naurukohtauksen loppuessa juurikaan enää vituta, kun olo niin hyvä ja endorfiininen. Parhaimmillaan olo on täysin rentoutunut.

Naurun avulla saa myös yksinkertaisesti ajatuksia muualle. Jos katson Youtubesta jotain hauskaa remix-videota, joka parhaimmillaan saattaa kestää viisikin minuuttia, niin aika hyvin tuona aikana saa  ajatuksia pois surullisesta tai ärsyttävästä asiasta. Ja kuten yllä totesin, ikävät asiat saattavat olla kokonaan poissa mielestä, kun on oikein paljon naurattanut.

Moni vakavasti sairas ihminen sanoo nauttivansa huumorista, jopa hyvin mustasta sellaisesta. En ihmettele yhtään. Huumorin avulla pystyy käsittelemään myös vaikeita asioita.

Minulle huumori ja nauru ovat yksi elämäni tärkein lääke ja piristys. <3

-Perhis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti